Konuşarak Öğren’i Nasıl %300 Büyüttük!

Ön açıklama: Bu yazıyı 2015’te yazmıştım. O zamandan beri Konuşarak Öğren’de çok harika işler başarmaya devam ettik. Ben de bu yazıyı Ocak 2017’de güncelledim. Eğer bu yazıyı Ocak 2017’den önce okuduysanız, tekrar okumanızı tavsiye ederim! Eğer ilk defa geliyorsanız, tadını çıkarın 🙂

Konuşarak Öğren Türkiye’deki belki de en iyi İngilizce öğrenme/konuşma sistemi.

Mantığı basit: Günde 10, 20 veya 30 dakikalık derslerle, tamamı Amerikalı hocalar ile Skype veya telefon üzerinden konuşarak İngilizce öğreniyor veya İngilizcenizi geliştiriyorsunuz.

Konuşarak öğren şimdiye kadar 21 binin üzerinde öğrencisine İngilizce öğretti ve öğretmeye devam ediyor. Milletvekillerinden, öğrencilere, özel sektörden, kamuya kadar her türlü meslek grubundan, yaştan, sosyal statüden öğrenci Konuşarak Öğren’e katılıyor.

Reklamlar bir yana, Konuşarak Öğren ile çalışmaya başladığımızda amacımız ücretsiz deneme dersine katılımı arttırmaktı. Sonrasında ise, Konuşarak Öğren’in en minimum maliyetle, en çok öğrenciyi kazanmasına doğru evrildik. İşletmeyi bir bütün olarak aldık ve en kârlı şekilde büyümeyi hedefledik.

Konuşarak Öğren’in çalışma yapısı basit. Facebook, Google Adwords reklamları, e-mail marketing gibi kanallarla lead (başvuru) toplayıp, bu başvurulara telefon yoluyla ulaşarak sistemi tanıtmak ve öğrencileri sisteme katmak.

İlk önce kolay olandan başladık tabii ki: Anasayfayı değiştirmek!

Yaptığımız değişikliklerden sonra, dönüşüm oranı %97 arttı ve buna bağlı olarak reklam maliyetleri yarıya indi ve takip eden ayda önceki yıllara göre en çok başvuru yapılan ay oldu.

Peki bunu nasıl yaptık?

Bu yazıda yaptığımız değişiklikleri inceleyeceğim ve sizin de bunu kendi sitenize nasıl uygulayabileceğinizden bahsedeceğim.

Okumaya devam edin 😉

konuşarak öğren

Her müşterimde olduğu gibi Konuşarak Öğren’in ilk toplantısında işletme ile ilgili bilgiler aldım.

Unutmamak gerekiyor ki, bir siteyi optimize etmeden önce şirketin yapısı, nasıl çalıştığı ve hedefleri ile ilgili maksimum bilgiyi almak gerekiyor. Çünkü web sitesi online bir işletmenin görünen yüzü olsa da, iş sadece web sitesiyle bitmiyor.

Web sitesinin geliştirilme süreçleri sektöre, o sektörden beklentilere ve işleyişe göre değişebiliyor.

Bu toplantılar sonucunda Konuşarak Öğren’in modelini daha iyi anladık ve yapılacak olan değişikliklerin temellerine karar kıldık. Yapmayı istediğimiz değişikliklerin amacı şunlardı:

  1. Çoğu kişinin dikkat süresi düşük olduğu için en kısa şekilde Konuşarak Öğren hakkında bilgi vermek.
  2. Ziyaretçileri ücretsiz deneme konuşmasına katmak için form doldurmalarını sağlamaya çalışmak
  3. Uzaktan eğitim konusunda (aslında online ödemelerin tamamında olduğu gibi) ülkemizdeki güvensizlik algısını minimuma indirmek ve güvenilir bir site oluşturmak.

Neler Yaptık?

Neler yaptığımızı anlatmadan önce sitenin önceki ve sonraki hallerini paylaşayım.

Eski:

ko-eski

Yeni:

Konuşarak Öğren İngilizce İngilizce Kursu İngilizce EğitimYaptığımız temel değişiklikler ise şu şekilde oldu:

1) Bir çok sayfalı bir siteyi tek sayfa haline getirdik

Kullanıcıların diğer sayfaları görüntüleme oranları oldukça düşük olduğu ve bilginin diğer sayfalarda tekrar etmesinden dolayı siteyi tek bir sayfaya indirgedik.

Bunun sebeplerinden bir diğeri ise, bilginin tüketilebilirliğini arttırmaktı. Ziyaretçiler bir sayfada hizmet ile ilgili bütün bilgileri alıp, gereken kararı (form doldurma) tek sayfada verebilirlerdi.

2) Başlık ve alt başlık oluşturduk

İnsanlar işletmeniz ile ilgili kararları saniyeden daha düşük sürelerde verirler. Bu yüzden ilk bakışta sunabildiğiniz bilgi, yani başlık bu noktada en önemli faktördür.

İdeal başlık için ayrı bir yazı bile yazılabilir ancak, en temelde başlığın şu şekilde olması gerek:

  • Maksimum bilgi vermeli
  • Merak ve istek uyandırmalı (ki yazı okunmaya devam edebilsin)
  • Müşteri adayı açısından ‘fayda’ temelli olmalı

Başlıkla ilgiyi çektikten sonra alt başlıkta bir iki saniye içerisinde hizmete ait ayrıntılar verilmeli. Başlık ve alt başlığı okuyan kişi, büyük oranda kararını vermiş olacağı için bir çok başlık tipine çalışıp şunlara karar verdik:

Başlık: İngilizce’yi Konuşarak Öğrenmeye Ne Dersiniz?

Alt başlık: Eviniz veya iş yerinizin konforunda, sizin belirlediğiniz saatlerde, Skype ya da sabit telefonunuz üzerinden, tamamı yabancı eğitmenlerimizle konuşarak İngilizce öğrenin veya geliştirin.

Bu bilgiler dahilinde, okuyuculara sistemin avantajları verilmiş oluyor. Bunu okuyan bir kişi şunları anlıyor:

İngilizce’yi konuşarak öğreniyorsunuz, sadece ezberleyerek değil.

  • Günde fazla zaman almıyor.
  • Evden veya iş yerinden yapabiliyoruz.
  • Eğitmenler yabancı, Türk değil.
  • İngilizce’yi sıfırdan öğrenebiliyor veya geliştirebiliyoruz, seviye önemli değil

3) Renk düzenlerini ayarladık

Aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere, butonun ve arka planın rengi aynı. Dolayısıyla kontrastı düşük ve göz butonu rahatça seçemiyor.

Ekran Resmi 2015-04-26 15.20.19Ayrıca logo üzerindeki renkler, menülerdeki renkler ve formun düzeni arasında kontrast bozuklukları vardı. Bunların hepsini düzeltip renk düzenini ayarlayınca şu tip bir görüntü ortaya çıktı:

Ekran Resmi 2015-04-26 15.22.22

4) Videoyu anasayfada kullandık

Konuşarak Öğren, hizmetini anlattığı bir videoya sahipti. Bu ise arka sayfalarda kaldığı için çoğu ziyaretçi tarafından izlenemiyordu. Anasayfaya almanın yanında, eski videonun 360p çözünürlüğünü 720p ile değiştirdik. Kalite arttıkça, güvenin artacağını öngördük.

Hatta sonradan videoyu tamamen elden geçirip, yeni bir animasyonlu video hazırladık. Şuradan izleyebilirsiniz:

5) Menü tekrarlarını kaldırdık ve bilgiyi sadeleştirdik

Konuşarak Öğren Sistemi isimli sayfa aslında Konuşarak Öğren’in hizmetlerini özetliyordu. Biz bunu anasayfada yaptığımız için ikinci bir sayfaya ihtiyacımız yoktu. Dolayısıyla bu menüyü tutmak bilgi kalabalığına sebebiyet verecekti.

Çeşitli sayfalarda uzunca anlatılan bilgileri ziyaretçilerimizin çok uzun süre ayırıp okumadığını farkedince, sistemi 5 maddede özetledik ve anasayfaya yerleştirdik.

Bu bilgiler şunları anlatıyordu:

  • Sistem nasıl çalışıyor?
  • Bunu daha önceden kimler kullandı?
  • Sistem ile ilgili sıkça sorulan sorular

Bunları kısaca açıklayıp, bilgileri düzenli hale getirdik.

6) Fiyat Bilgisini Kaldırdık

Fiyat bilgisini kaldırmanın avantajları ve dezavantajları vardı. Genel kanı fiyat kalkınca, sadece fiyatı öğrenmek isteyen kişilerin form dolduracağı ve kontağa geçeceği yönündeydi. Yani lead kalitemiz düşecekti.

Fakat kazın ayağı öyle olmadı. Fiyat ile ilgili bilgiyi telefonda vermek form başı yapılan ciroyu arttırdı.

Bunun sebebi ise fiyatı yüksek bulup hiçbir şekilde kontağa geçmeyecek kişilerin (önyargı sebebiyle) fiyatı öğrenmek için kontağa geçmesi ve Konuşarak Öğren satış ekibinin bu kişileri satışa dönüştürmesi bu tezi çürüttü.

Dolayısıyla fiyatı kaldırmak bu durumda dönüşümleri arttırdı.

7) Sayfayı güzelleştirdik

En sonra yazdığım yazılardan birisi güzellik hakkındaydı.

Güzellik güvenin oluşmasındaki bir numaralı faktör. Çirkin dizayn – güzel dizayn farkı işletmenizin ayakta kalmasıyla batması arasındaki ince çizgi olabilir.

Bu yüzden sayfayı güzel, sade ve doğru renkler ile yeniden dizayn ettik.

8) Responsive yapıya geçtik

Mobil trafik konusunun ne kadar önemli olduğunu tekrar tekrar konuşmaya gerek yok. Konuşarak Öğren’in trafiğinin yarısı mobilden geliyordu. Bu durumda mobil desteği olan bir sayfaya ihtiyacımız vardı. Biz de sitenin yapısını responsive yaparak, tüm ekranlara uyumlu hale getirdik.

9) Güven sinyalleri kullandık

İlgili gazete haberlerini hemen formun altına yerleştirdik. En ünlü öğrencileri (Gani Müjde gibi) en üste yerleştirerek güveni arttırdık.

Web Sitesinin Ötesine…

Dijital marketing danışmanlığına ilk başladığımda bir işletmeyi değerlendirirken direkt sitelerine bakardım. Eğer siteleri bozuksa, hemen siteyi düzeltip, satışları arttırmaya çabalardım.

Çoğu durumda işe yarasa da bazen siteyi mükemmel hale getirmek bile bir sonuç vermiyordu. Bu duruma en başta anlam veremesem de tecrübem arttıkça, insanların satın almalarında pek çok faktör olduğunu gördüm.

Bir işletmeyi büyütürken, sadece A/B testi ile siteyi toparlamanın yeterli olmadığını gördüm. Fakat bu yazı halihazırda uzadığı için, aklımızda bulunması gereken diğer konuları kısaca listeleyip bitireceğim.

Dikkate alınması gereken diğer hususlar:

  1. Ziyaretçi segmentlerinin belirlenmesi ve her segmente göre bir çözüm üretilmesi. 

Örneğin, Konuşarak Öğren’deki en büyük kitle olan doktorlar için kampanyalar düzenledik, doktorlara tek tek ulaştık ve binlerce yeni doktoru çok daha düşük bütçelerle Konuşarak Öğren’e kattık. Doktor sayfamız: http://www.konusarakogren.com/doktor/

Aynı işlemi mühendisler, avukatlar, yazılımcılar, memurlar, öğrenciler ve bir çok segment için yapmaya devam ettik. Herkes kendinden bir şeyler buldu. İngilizce öğrenin demek mi daha etkiliydi, ‘hey doktorlar! İngilizce öğrenin demek mi?’ bildiniz 🙂

2. Maliyetleri her zaman düşünmek

Her yere reklam vermek, her segmente ulaşmaya çalışmak, her yazılımı kullanmak büyük hata. Para harcarken dikkatli olmalıyız. Konuşarak Öğren harcadığı her kuruşun hesabını tuttu. Ücretsiz çözümler varken pahalı yatırımlar yapmadı.

Bu sırada ortaya çıkan rakiplerimiz para döktükçe kaybettiler. Örneğin, Turkcell’in desteklediği Ten10 projesi TV reklamlarıyla hızlı bir giriş yaptı. Adwords reklamlarına en yüksek bütçeleri vererek, Google’ın reklamlarını domine ettiler. Sonuç? Şu sıralar pek ortalarda yoklar.

 3. Doğru sayılara odaklanmak

Büyüme oranı tek başına bir başarı göstermez. Dönüşüm oranı da… Eğer fiyatları yarıya indirirseniz, dönüşüm oranınız çok artar, büyümeniz de aynı şekilde. Fakat kârlı olmazsınız. Eğer 3000 TL değerindeki telefonu 1000 TL’ye satarsanız, piyasada en çok satan telefoncu olabilirsiniz. Ama en önce de siz batarsınız.

Bu yüzden şirketinizin büyümesini sağlıklı bir şekilde sağlamanız gerekiyor. Kârlılık ve büyüme üzerine yani. Ve lütfen, çok spesifik bir konu olmadıkça, hemen çıkma oranı, dönüşüm oranı gibi metrikler üzerine fazla düşünmeyin.

4. Doğru insanlarla çalışmak

Doğru insan tanımı çok değişken. Kimisi tanıdığı, kimisi güvendiği, kimisi de sırf akıllı olduğunu düşündüğü için çalışan tercihi yapıyor.

Fakat en önemlisi takım oyuncusu olan ve şirketi önemseyen kişilerle çalışmak. Eğer takımın kimyasını bozan birisi varsa ve çıkması gerektiğini düşünüyorsanız, zaman kaybetmeyin.

Yanlış insanlara zaman vermek boşa bir çaba. Eğer şirketin geleceğini, büyümesini düşünmeyen ve ekibi bozan bir kişi varsa, bu sabredilmemesi gereken bir konu. Ne demiş atalarımız: Can çıkar, huy çıkmaz 🙂

Problemli kişileri eleyip, yerlerine takım oyuncularını koyduğumuzda, web sitesini düzeltmemizden daha büyük etki oluşturduklarını gördük.

Sonuç?

Tüm bu değişikliklerle birlikte, 2015 yılında çalışmaya başladığımızdan beri Konuşarak Öğren 3 katından fazlaya büyüdü. Müşteri edinme maliyetlerimiz yarıya indi ve ciro anlamında üst üste rekorlar geldi.

Kendi Sitemiz İçin Ne Dersler Çıkarabiliriz?

  1. İlk bakış çok önemli. İlk bakışta hizmetiniz ile ilgili çarpıcı bir başlık ve alt başlığa sahip olduğunuzdan emin olun.
  2. Dizaynın güzelliğine dikkat edin. Seçtiğiniz renkler, çizgiler ve yapının modern ve göze güzel gelir yapıda olmasını önemseyin. Dizaynda ucuza kaçmayın.
  3. Bilgiyi doğru ve kolay tüketilebilir şekilde sunun.
  4. Mobile dikkat. Mobili desteklemeyen bir yapıdan uzak durun.
  5. Tekrar eden menülerden ve bilgilerden kaçının. Bilgiyi tek seferde, temiz olarak verin.
  6. Kullanıcıya güven sağlayacak öğeleri bulundurmaya dikkat edin. Yorumlar, gazete haberleri, sosyal medya hesaplarındaki kullanıcı sayıları vs. sosyal kanıt sağlar.
  7. Değişiklikleri test etmeden yayına almayın. VWO gibi araçlar kullanarak yeni dizaynları test edin.
  8. Doğru sayılara odaklanın.
  9. Ziyaretçi segmentlerinizi unutmayın.
  10. Takım oyuncularını doğru seçin.
  11. Lüzumsuz maliyetlerden kaçının

Konuşarak Öğren’in Geleceği

Bu yükselişten sonra işimiz tabii ki bitmiyor. Sitenin yapısından, içeriğine, reklamlardan, sosyal medyasına kadar dijital marketing kanallarının tamamı optimize edilmeli ve her daim evrimleşmelidir.

İnternet değişken bir ortam ve bu değişime uyum sağlamak için her zaman biz de sitelerle birlikte gelişmeliyiz.

Konuşarak Öğren de ise bu gelişmeler eşliğinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Önümüzdeki planımız, Arap coğrafyasında ve Azerbaycan’da adımızdan söz ettirmek. Mevcut durumda 200+ yabancı öğrencimiz mevcut. Bununla ilgili ayrı bir yazı yazabilirim 🙂

Bitirirken Konuşarak Öğren ekibini bu başarıları için tebrik ediyorum ve harika çalışma ortamları için teşekkür ediyorum.

Enes

Eğer bu yazıyı beğendiyseniz benzerleri için email listeme katılabilir ve yeni yazılardan ilk haberdar olabilirsiniz.

Ayrıca bu yazıyı faydalanacağını düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.



Buraya ilk defa geliyorsanız, ismim Enes, burası Kara Akademi. Dijital marketing ve büyüme konusunda tecrübelerimi burada yazıyorum. Tanışmak için enes at karakademi.com adresinden e-mail gönderebilirsiniz.

7 thoughts on “Konuşarak Öğren’i Nasıl %300 Büyüttük!

  1. Kudret Çurey dedi ki:

    Umarım bu anlattıklarını bir gün bütün E-ticaret siteleri okur hale gelir.
    Teşekkürler Enes

  2. Hüsrev Aracı dedi ki:

    konusarakogren i inceledim. Bence hala eksikleri var. İlk açtığımda bu site aracılığıyla ingilizce öğrenebileceğimi anlayamıyorum. Başlık vs okumadan da bunu anlayabilmeliyim bence. Başlık puntosu tasarımı vs ilgi çekici değil. Sitenin işlevini anlatan tek başlık ve açıklamanın daha can alıcı gözükmesini beklerdim. İlk girişte karşılaşılan gazete logolarının ne olduğunu anlayamadım. Üzerine tek cümle ile açıklama güzel olurdu. Ayrıca logolara tıklandığında bir aksiyon alınmıyor. Kullanıcı bunun ne olduğunu hiç anlayamayacaktır. Naçizane fikirlerim bunlar. Ama yine de eski haline göre güzel iş çıkarmışsınız Enes. Başarılarının devamını dilerim. Severek takip ediyoruz 😉

    • Enes dedi ki:

      Yorum için teşekkürler Hüsrev 🙂 Dizayn konusunda biliyorsun hiçbir zaman istediği gibi olmuyor insanın. Ne kadar çok insan girerse işin içine o kadar içinden çıkılmaz oluyor. Fakat yeni tasarımlar yolda 😉

  3. Enes bey,

    Elinize sağlık. özellikle ilk hali ve son halini karşılaştırarak vermeniz çok faydalı ve anlaşılır yapmış yazıyı. Sanırım şu andaki tasarım daha da sade oldu. Kullanıcı yorumlarını kaldırmış olmanız kötü olmuş bence. Önceki yorumcunun dediği gibi (gazetelerin isimleri tıklanınca bir şey olmuyor) gereksiz yer işgal ediyor gibi. Bende anlayamadım neye hizmet ettiğini.

    Sonuç itibarı ile tebrik ederim.

  4. Ahmet Ersoz dedi ki:

    Merhaba sistem hakkında bir detaylı inceleme yazısı yazmıştım şuradan ulaşabilirsiniz dilerseniz: https://kesfetkendini.org/2016/10/16/ingilizce-konusmanizi-internetten-gelistirin-konusarakogren-com-incelemesi/

  5. hasan dedi ki:

    Enes http://www.turacoon.com‘u bu soyledigin acilardan degerlendirir misin?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir