1 Lira Verip 44 Lira Kazanmak İsteyen?

Bu başlığı gören ve bu yazıyı okumaya başlayan iki tip insan var.

Birincisi: Dur bakalım, Enes saçmalamaz. Kesin bir yol gösterir ve belki ben de takip edip aynı yoldan para kazanırım insanı. Kolay para kazanmayı sever, fırsatları kovalar ama genelde sonsuz bir arayıştadır 🙂

İkincisi: Bıktım artık bu saçmalıklardan. Para kazanmak bu kadar kolaysa neden gidip kendi kazanmıyor? Kazanıyor olsa buraya yazar mıydı?

İkisi de yanlış. Çünkü burada bir yöntemden, kısa yoldan bahsetmeyeceğim. Online marketingin en baba, en cömert, en köklü ve en potansiyelli eski toprak ’email marketing’den bahsedeceğim. Hatta bahsetmekle kalmayıp, doğru düzgün email marketing nasıl yapılır anlatacağım. Okumaya devam edip, 1’e 44 olayını da öğrenebilirsiniz tabi.

samsun03_bafrahukumet1968 (1)

Email marketing bilinen en eski ve en sağlam marketing tekniklerinden birisidir. DMA’nın 2009’da açıkladığı bir araştırma sonucunda email marketing için harcanan 1 doların 43.52 dolar olarak geri döndüğünü gösteriyor.

DMA aynı şekilde 2014 yılında email marketing yapan şirketlerin bütçelerini arttıracaklarını, çünkü emailin bu şirketlere yatırım dönüşümü olarak %2500 getirmesi beklendiğini belirtiyor. Kaynak

Email Çok Daha Fazla Kazandırıyor…

Email marketing ile ilgili kendi müşterilerimin istatistiklerinden bahsetmek istiyorum fakat öncesinde emailin önemini kavramak ve eğer bir şirkette çalışıyorsak üstlerimize kavratmak için bazı genel istatistikler sunmak istiyorum.

  • Müşterilerinizin %91’i hergün emaillerini kontrol ediyor.
  • Aynı müşterilerin %66’sı aldıkları bir email sebebiyle alışveriş yaptılar.
  • Email marketing 1 dolara 44.52 dolar getirirken (bazı kaynaklara göre 40 dolar), anahtar kelime reklamları (adwords gibi) 17 dolar, banner reklamları 2 dolar getiriyor.
  • Email tıklama oranları %5 civarında iken, anahtar kelimeler %0.8, banner reklamlar %0.14. (Üstteki 4 madde için kaynak)

Email dururken hala çoğu marketer Facebook ve Twitter ile zaman ve enerji kaybetmekte. Eğer online gelir elde etmek istiyorsanız önceliğiniz sosyal medya değil email olmalı.

Sebepleri ise:

1) Sosyal ağlar satış alanı değildir. İnsanlar bu sitelere arkadaşlarının resimlerini görmeye, sosyalleşmeye ve rahatlamaya girerler. Sosyal ağlarda satış olmaz mı? Olur, ama bir kişinin reklamınızı görmesi için arkadaşlarıyla, takip ettiği sayfalarla ve diğer marketerlar ile mücadeleye girmeniz gerekir.

2) Facebook sayfanızdan yazdığınız bir durum güncellemesini takipçilerinizin %10’u görür, attığınız email herkese ulaşır.

3) Eskiden MSN vardı, kayboldu. ICQ vardı yokoldu. Hi5 kullanırdık, Facebook tarafından ezildi. İleride Facebook’un ortadan kalmayacağını garanti edebilir miyiz? Web sitelerinin insanlar gibi ömürleri var ve çoğu dev site imkansız denebilecek bir hızda hayatımızdan çıktılar. Fakat email internetin başından beri var ve internet var oldukça devam edecek.

4) Sosyal ağlar kafalarına göre değişiklik yapabilirler. Bir gün bir bakarsınız, reklam politikaları değişmiş ve reklamlarınız artık kabul edilmiyor. Başka bir hikaye de şöyle olabilir: Sabah kalkıyorsunuz Facebook 500 000 beğenisi olan sayfanızı kapatmış. Goodbye My Lover! Güzel şarkıdır, aşağıya koydum, yazıyı okurken dinleyebilirsiniz.

Yeri gelmişken İlber Ortaylı’nın bir sözünü hatırlatmak isterim.

bxidr

Email yapmamak bir cahillik. Online psikoloji uzmanı Derek Halpern da email listesi olmayanlara açık bir şekilde şu yazısında aptal diyor. Ben o kadar ileri gitmesem de nedenini anlayabiliyorum.

Email marketing nasıl yapılır?

Güzel soru. Email marketing yapmak için ihtiyacınız olan şey bir email listesi. Eğer listeniz yoksa hemen oluşturmaya başlayabilirsiniz. Eğer halihazırda email listeniz varsa (örneğin bir e-ticaret sitesiyseniz) okumaya devam edin, birazdan doğrusunu anlatacağım.

Email marketing yapmak için email listesi oluşturabileceğiniz bir servise ihtiyacınız var. Şanslıyız ki, bu servislerden yüzlerce var ve fiyarları genelde çok uygun. Benim kullandığım ise Mailchimp. Mailchimp 2000 kişiye kadar ücretsiz. Harika! Gidin, kayıt olun ve hemen karıştırmaya başlayın.

Bu servisler size email listesi oluşturabileceğiniz formlar sağlarlar. Siz bu formları sitenizde ilgili yerlere koyarsınız (WordPress için çok rahattır özellikle) ve insanlar isimlerini ve email adreslerini girerek kayıt olurlar. Siz de topladığınız email adreslerine mail atarsınız. Örneğin ben bu yazıyı tamamladığımda, email adresimdeki herkese mail atıp bildireceğim!

Konusu açılmışken sayfanın en altındaki formdan özel email listeme katılmayı unutmayın!

Listem var nasıl kullanmalıyım?

Email listesi edinmek harika bir başlangıç fakat sektörde email listelerinin tabiri caizse içine eden insanlar görüyoruz. Email atma sıklığını ayarlayamayanlar, alakasız email gönderenler, tek bir resim olarak email gönderenler ve pek çok hata yapan marketerlar emaillerinin açılma oranını düşürüyor ve insanları gelen mailleri spam olarak işaretlemek zorunda bırakıyorlar.

Eğer email marketingi yanlış yapıyorsanız, listeniz günden güne eriyor ve daha da kötüsü insanlar emaillerinizi spam olarak işaretledikleri için gönderdiğiniz mailler artık spam olarak algılanıyor ve gelen kutusuna düşmüyor. Düşmandan uzak olsun!

Etkin email marketing nasıl yapılır?

Madde madde listelememe izin verin:

1) Hiçbir şekilde email listesi satın almayın

Ortalık çakal kaynıyor azizim. Adam email atıyor, size 10000 kişilik email listesi satalım, ürünlerinizi satın. Gariban kardeşim bu listeleri satın alıyor, gönderim yapılıyor, sonuç:

  • %5 açılma oranı
  • %0.2 tıklanma oranı
  • 0 satış
  • 232 spam şikayeti

Başarılı bir şekilde şirketinizin ve şahsınızın itibarını mahvettiniz, tebrikler!

Email listesi almak yasal değildir, ülkemizde bunu takip edecek bir sistem olmaması bunu yapma hakkını size vermez. Hiçkimse zorla sattırılmak istemez! İkinci maddede devamını yazacağım.

2) Rızası olmayan hiçkimseyi listeye eklemeyin veya email göndermeyin

Danışmanlık yaptığım şirketlerden birisinde sayısı yüzbinlerle ifade edilebilecek satın alınmış email listeleri vardı. Yetkili kişiye bu listelerden kurtulmasını ve bunların kullanılmamasını söyledim. Tabi bu denli bir listeyi silmek çok mantıklı gözükmedi. Hemen test yaptık.

Listelerine kendi rızasıyla katılan kişileri ayırıp yeni bir liste oluşturduk. Yeni listeye ve eski listeye aynı emaili attık ve açılma oranlarını kıyasladık. Listeye gönüllü katılanların açılma oranı %1000 (bin, evet) daha fazlaydı.

Bu gösterdi ki, rızası olmayan 10 000 kişiye gönderilen bir email rızası olan 10 kişiye eşdeğer. Bu yüzden listeniz küçük de olsa, size emailini vermiş kişilere mail atın. Peki emailleri nasıl toplayacağız, kim ister? Üçüncü maddeye bakalım.

3) Web sitenizden email toplayın

Beni örnek alabilirsiniz 🙂

Ben sizin için saatlerimi harcayıp, araştırmalar yapıp bu yazıyı hazırlıyorum. Bu yazının sonunda ise yazıyı beğendiyseniz eğer email listeme katılmanızı istiyorum, siz de katılıyorsunuz. Bu kadar basit.

Müşterilerinize bir şey sunun ve karşılığında email listenize katılmasını isteyin. Örneğin ben bu yazılardan daha çok okumak isterseniz emailim listeme katılın diyorum ve insanlar katılıyorlar. Basit.

Herkes kendi için avantajlı bir durum ister, bundan faydalanın. E-ticaret siteniz varsa ilk alışverişte 20TL indirim kuponu için emailinizi girin derseniz, bu indirimden faydalanmak isteyen kişiler katılabilirler. Eğer yemek tarifi siteniz varsa, ’10 Pratik Yemek Tarifi’ isimli e-book’u hediye etmek için email adreslerini isteyebilirsiniz. Seçenek sonsuz!

4) Doğru kişilere doğru emailler atın

Özellikle e-ticaret siteleri için çok önemli. Email listenizdeki kişileri gruplara bölüp, ilgili gruba ilgili maili atın. Bu kavrama segmentasyon denir.

Örneğin şu iki tip müşteriyi ele alalım:

  • Sitenizi ziyaret etmiş fakat alışveriş yapmamış kişiler
  • Önceden alışveriş yapmış kişiler

Bu kişilerin sitenize bakışları, sitenizden bekledikleri ve onlara sunabilecekleriniz yönünden farklıdırlar. Eğer herkese aynı emaili gönderiyorsanız başarı şansınız düşüktür.

Bu yüzden iki ayrı liste oluşturup, önceden alışveriş yapanlara, önceden müşteriniz oldukları için indirim kuponu gönderirken ve bunu emailinizde belirtirken, sizden hiç alışveriş yapmamış kişilere sizin rakip sitelerden farklarınızı açıklayan, sizi üstün kılan özellikleri email atıp, rekabette öne geçebilirsiniz.

5) Mail attığınız kişilerin insan olduğunu unutmayın!

Karşınızda gerçek insanlar var, robotlar değil! Bu yüzden email listenizdeki kişiler sizden neler bekliyor, hangi amaçla listenize kayıt oldular bunu çok iyi anlamanız gerek.

Örneğin ben dijital marketing ile ilgilendiği için listeme kayıt olan kişilere gidip, ikinci el araba sitesi açtım, araba almak isterseniz şurayı tıklayın dersem, listemin yarısını kaybederim. Parayla satın alınamayacak olan güven duygusu en önemlisi. Unutmayın, herşeyden önce  güven geliyor. Email listenizdeki kişilerin onları alakasız konularla boğmayacağınıza dair güvenlerinin olması gerekli.

Kapanış 🙂

  • Email marketing derin bir konu. İncelenmesi gereken konular segmentasyon, email gönderim sıklığı, email başlıkları gibi teknik konular oldukça çok. Bunlara ilerleyen haftalarda gireceğim fakat bu yazının temel noktasını kavramanız çok önemli.
  • Eğer email listeniz yoksa oluşturmaya başlayın, şirketseniz patronunuzu ikna edin! (Bu yazıyı gönderebilirsiniz)
  • Sitenizde email toplama formları olsun, sizden satın alan kişileri email listelerinize ekleyin
  • Doğru kişilere doğru emailleri gönderin.
  • İnsanların güvenlerini boşa çıkartmayın.
  • Email dizaynınıza zaman harcayın, profesyönelliği elden bırakmayın.
  • En önemlisi email marketing yapın!

Yazarken unutmuşum, yazının başında size müşterilerimin sonuçlarını paylaşacağımı söylemiştim, aşağıda bir müşterimin Google Analytics panellerinde email marketingin dönüşüm oranının diğer kanallara oranını görüyorsunuz:

Ekran Resmi 2014-09-09 02.18.41

Bu sitede emailden gelen trafik sosyal ağlardan gelen trafikten 5.5 kat daha etkili olmuş!

Artık ikna oldunuz sanırım, sırası gelmişken aşağıdaki formdan email listeme kayıt olmayı unutmayın! Her hafta ortalama bir yazı yazıyorum ve ilk email listemi haberdar ediyorum.

Email marketing ile ilgili fikirlerinizi, tecrübelerinizi ve sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

En yakın zamanda görüşmek üzere,

Enes

 



Buraya ilk defa geliyorsanız, ismim Enes, burası Kara Akademi. Dijital marketing ve büyüme konusunda tecrübelerimi burada yazıyorum. Tanışmak için enes at karakademi.com adresinden e-mail gönderebilirsiniz.

2 thoughts on “1 Lira Verip 44 Lira Kazanmak İsteyen?

  1. Okan dedi ki:

    Okadar anlatmışsın dil dökmüşsün ama bu iş nasıl yapılır nasıl e mailler atılması gerek parayı nerden alıyosun falan hiçbirşey anlstmamışsın bu işin nasıl yapıldığına dair ve şimdide epostamı yazarak yorum yapıyorum 🙂 yazıyı okudum ve kendş rizasıyla listeye dahil olanlardan bahsetmişsin şimdi yoruma yazdığıma göre bende gönül rızamla listenemi dahil oluyorum ?? 🙂 sana kullanmadığım epostamı vereceğim 🙂

  2. hüseyin can dedi ki:

    güzel paylaşımlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir