Hangi E-Ticaret Paketini Kullanmalıyım? Cevap: Hiçbirini! Neden mi?

Güncelleme (5 Temmuz 2017): Yazının orijinali yaklaşık 2 sene önce yazılmıştı. Bu süreçte e-ticaret paketleri satan şirketlerden bazıları güzel ilerleme katettiler, bazıları daha da kötüye gittiler. Yazının genel fikri ise aynen devam etmekte. 

Fakat yine de ufak bir güncelleme yapmak istedim. Eğer yeni bir işletmeyseniz ve bütçeniz yoksa, e-ticaret paketleri iş görecektir, çünkü her şirketin kendi yazılımcılarını işe alacak bütçesi olmayabilir. Öte yandan open source diye adlandırılan OpenCart, Woocommerce gibi yazılımlara bakabilirsiniz. Woocommerce’i kendim kurdum ve kullandım, şimdilik tavsiye ettiğim çözüm o olabilir.


Bu soruyu o kadar çok duyuyorum ki, artık tek tek cevap vermektense bir yazı yazayım herkes rahatlasın istedim 🙂

E-ticaret girişimi yapacak kişilerin işleri kolayca halletme çabası ve biraz da tembelliğinden dolayı türeyen e-ticaret yazılım paketleri tamamen para ve zaman kaybı.

En başta ucuz gözüken, uzun satış sayfalarıyla yüceltilen ve hızlı hayata geçebilen yapılarıyla iyi bir tercih gözüken bu yazılımların, uzun vadede işletmeniz için neden zararlı olduğunu ve alternatif olarak ne yapabileceğinizi bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Okuduktan sonra yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın!

Ucuz etin yahnisi yavan olur der büyüklerimiz. Boşuna söylenmez tabi ki bu söz.

Eti yarı fiyatına alırsınız, yahnisini yaparsınız. Tadı berbat olur, verdiğiniz para tamamen boşa gider ve aç kalırsınız.

Her yazımda bu tip analojiler yaparak gerçek hayat ile sanalın farklı olmadığını söylerim. Bahsettiğimiz e-ticaret paketi muhabbeti de yahni örneğiyle açıklanabilir.

E-ticaret masraflıdır. Ürün tedarik edersiniz, bir depo tutarsınız, ofis açarsınız, şirket kurup otomatik vergileri ödemeye başlarsınız, eleman çalıştırırsınız, kargoya para ödersiniz, hostinge para ödersiniz liste uzar gider.

En önemlisi de geri dönüşü olmayan en değerli sermayeniz olan zamanı kullanırsınız.

Fakat her ne hikmetse, konu web sitesine geldiğinde bir ucuza getirme merakı başlar ve hemen paketler incelenmeye başlanır.

En ucuz olan ise seçilir, gerisi facia tabi ki.

Çünkü:

E-Ticaret Paketleri Eskidir (Modası Geçmiş)

Aşağıda sıradan bir e-ticaret paketiyle birlikte gelen ilk görünümü görüyorsunuz:

Çirkin değil mi?

Bilimsel analizlere girmeden size şunu söylememe izin verin. En beğendiğiniz ve en çok alışveriş yaptığınız sitelerden hangisi bu çirkinlikte?

E-ticaret paketlerinin tamamı bu ve benzer dizaynlarla gelmekte.

Bunun en başlıca sebebi ise 10 sene önce dizayn edilmeleri ve sayısı çok fazla olan e-ticaret yazılımcılarının yazılımlarını geliştirmek yerine marketinge ağırlık vermeleri.

Kendi müşterilerimden de diğer konuştuğum kişilerden de ortak duyduğum konu, bir kere görüşülen e-ticaret yazılım şirketlerinin satış gerçekleşene kadar müthiş bir baskı kurmaları, satın alım gerçekleştikten sonra ise destek için kendilerine ulaşılamaması.

Satışa odaklanan ve başarı kıstası olarak yaptıkları sayış satısını gösteren şirketlerin, bırakın yılları, aylar içerisinde değişen yazılım ve tasarım trendlerini takip etmeleri ve teknolojilerini geliştirmelerini beklemek büyük bir hatadır.

Bonus: E-ticaret paketi satan bir şirketle görüştüğünüzde başarı kıstası olarak size kaç şirkete satış gerçekleştirdiklerini söyleceklerdir. Fakat siteleri Allah’a emanet dizayn ederler.

E-Ticaret Paketleri Esnek Değildir

Diyelim ki ödeme adımlarında bir değişiklik yapmak istediniz. Yapamazsınız.

Bütün kodlar merkezden yönetildiği için bir değişiklik için kendilerine bağlı olmak zorundasınızdır.

Görüşme talep edersiniz, 1 hafta sonra gelirler, sizden ücret isterler bu değişiklik için. Siz de satışlarınızı daha çok arttıracağını umut ederek ödemeyi kabul edersiniz. Sonra uzun aylar süren bekleme süreçleri başlar ve bu kişiler sizin bırakın istediğinizi yapmayı, cevap bile vermezler.

Bunu yapan şirketlerden birisini burada ifşa etmek istiyorum.

Tacirnet şirketi, müşterilerimden birisi için talep ettiğimiz ‘Ödeme sayfalarına güven sinyalleri ekleyelim’ isteğimiz doğrultusunda, sepet sayfamızı şu hale getirdiler:

Ekran Resmi 2015-01-11 21.28.15

Şaka gibi değil mi?

Bizi 1 ay kadar beklettikten sonra, bizim için hazırladıkları sayfa bu idi. Sadece ürün adlarını kapattım bunu yaptıkları müşterimi ifşa etmemek adına.

Özellikle sağ taraftaki güven sinyallerinin kimisinin ortada, kimisinin yanda, kimisinin kalın, kimisinin ince olmasına ve Türkçe karakter kullanılmamasına dikkat edin.

Bu şirket ise aynı şekilde web sitelerinin açıklama kısmında ‘Tacirnet, esnek bir e-ticaret yazılımıdır’ ifadesini kullanmış. Dünyanın en kısa fıkrası.

E-Ticaret Paketleri İyi Kodlanmamıştır

SEO uyumludur, arama motorlarına göre kodlanmıştır vs.

Bu tip altı boş ifadelerle dolu olan e-ticaret yazılım paketi sayfaları aslında neden bahsettiklerini bilmezler.

Ekran Resmi 2015-01-11 21.37.29Arama motorlarındaki öne çıkma ihtimalinizi arttıran yüklenme hızı, düşük çıkış oranları, site içi arama kolaylığı, doğru navigasyon gibi temel ihtiyaçları sağlayamayan paketler, göze gözükmeyen kısımlarda da oldukça başarısız.

Bunu anlamak için bir yol göstermeme izin verin.

W3 Validasyonu web sitelerinin aramalarda üste çıkması için gerekli altyapıya sahip olup olmadığını denetleyen bir araç olan W3 Validator’ı kullanma işlemidir.

Eğer W3 Validator anasayfasına giderek sitenizi taratırsanız size hatalar ve uyarılar sunacaktır. E-ticaret paketi kullanan bir siteyi oraya koyduğunuz zaman ortaya çıkan hata sayılarından, bu yazılımların SEO gücünü de görmüş olacaksınız.

Özetle, SEO konusunda bırakın iyi olmayı, sitenize ve işletmenize dönülmesi zor zararlar verebilecek bir karardır e-ticaret paketi kullanmak.

A/B Testini Unutun

E-ticaret yazılımları A/B testini desteklemezler.

Bilmeyenler için, A/B testi özetle yeni bir değişikliği hayata geçirmeden önce bu değişikliği test etme işlemidir.

ab-split-testing

resim kaynağı

Eğer kafanızda bir değişim fikri varsa, bu değişikliği hayata geçirmeden önce test etmeniz bu değişikliğin faydalı mı zararlı mı olduğunu size sunacaktır.

E-ticaret paketleri tabii ki size bu test fırsatını sağlamayacaktır çünkü test sırasında sitenin kodları tek bir merkezden çekildiği için en ufak değişiklik zincirleme bir reaksiyonla çökmeye gidecektir.

Bu konuda şirketten destek almak istemeniz durumunda ise size sıfırdan site yapmayı önerecekler ve yine uzun aylar süren yazışmalar, destek talepleri gibi tatsızlıklarla aylarınız geçecek.

E-Ticaret Paketinin Alternatifi Nedir?

Seçenekler sonsuz.

En iyisi, iyi bir yazılım şirketine, kendinize ait bir yazılım yaptırmak ve kontrolü kendi elinize almak. (Bana hangi şirket diye lütfen sormayın, Google aramasına güvenin 🙂 )

Yukarıda belirttiğim dezavantajların hiçbirisini kendinize ait bir yazılımda yaşamazsınız. Kontrol sizin elinizde olur, istediğiniz zaman istediğiniz değişiklikleri yaparsınız, gelişen trendlere göre sitenizi modifiye edebilirsiniz.

Değişikliklerinizi test etmek için ise başkasına ihtiyacınız kalmamış olur.

En önemlisi ise daha çok para kazanırsınız.

Neden daha çok para kazanırsınızın cevabı ise sitenizin size ve ziyaretçi kitlenize özel olmasıdır.

E-ticaret yazılımlarının tamamı birbirlerine benzerler, klasik bir cep telefonu satış sitesi gibi gözükürler.

Eğer siz sitenizden oyuncak satıyorsanız, sağlam bir modifiyeye ihtiyaç duyarsınız. E-ticaret paketleri tasarım inceliği gerektiren web sitelerinde sınıfta kalırlar.

Özetle…

E-ticaret yazılımları ucuz etin yahnisidir.

Sizi alışveriş bağımlısı yapan, alışverişten zevk duyduğunuz sitelerin hiçbirisi e-ticaret paketi kullanmazlar.

Eğer işletmenizin geleceğini düşünüyorsanız ve gerçekten internet dünyasında başarılı olmak istiyorsanız, ‘paket’ kelimesi duyduğunuzda yolunuzu değiştiriniz.

Bu konudaki fikirlerinizi duymak isterim!

Enes



Buraya ilk defa geliyorsanız, ismim Enes, burası Kara Akademi. Dijital marketing ve büyüme konusunda tecrübelerimi burada yazıyorum. Tanışmak için enes at karakademi.com adresinden e-mail gönderebilirsiniz.

38 thoughts on “Hangi E-Ticaret Paketini Kullanmalıyım? Cevap: Hiçbirini! Neden mi?

  1. Aycan dedi ki:

    Çok iyi bir yazı olmuş ellerine sağlık 🙂 Yazılım olarak bu derece kötü olduklarını bilmiyordum ama dizayn olarak cidden bazıları yukarıda örnekte gösterdiğinden de kötü.

  2. Mustafa dedi ki:

    Merhaba;

    Ellerine sağlık süper bir yazı olmuş. Eski tecrübelerimden bu yazmış olduğun problemleri yaşayan birisi olarak. Ne gibi sıkıntılar çekildiğini çok iyi biliyorum.

    Saygılar;

    Mustafa

  3. Yasin dedi ki:

    İsabetli bir yazı olmuş.
    Çözümlerden birisi dediğin gibi işletmeye özel tasarım.
    Bunun şöyle bir yönü var , bu tarz bir çalışma için en az 10bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Bu da genç bir girişimcinin altından herzaman kalkabileceği bir meblağ değil. Eğri oturup doğru konuşmak lazım.
    Bu noktada 2. çözüm akla geliyor. Hazır eticaret hizmeti veren şirketlerin kendilerini gözden geçirmeleri ve yukarda bahsettiğin noktaları iyileştirmeleri. Daha fonksiyonel , düzenlenebilir , “esnek” hale getirme yönünde çalışmaları.
    Bu işletmeler de ticaret yapıyor. Tablet , laptop vs değil de site satıyorlar, avantajları sürümden kazanmaları. Dolayısıyla fiyat daha uygun oluyor.

  4. Fatih BALKAN dedi ki:

    Merhaba

    İşini hakkını vererek yapmaya çalışanlara da biraz haksızlık olmuş gibi.

    Yukarıda belirtilenlerin hiçbirine katılmıyorum. Eğer ne istediğini bilen ve en azından yıllık 2-3 bin lira bu işe yatırmak isteyenler milyon liralarca ciro elde ediyorlar.

    Ancak her türlü görüşe saygı duyuyorum.

    • Enes dedi ki:

      Merhaba,

      Cevap için teşekkürler. Biraz haksızlık olmuştur belki dediğiniz gibi işini yapmaya çalışan insanlara fakat her pazarda işini çok iyi yapan insanlar ile işini çok kötü yapan insanlar birlikte bulunuyor fakat bunların dengesi bize resmi gösteriyor.

      E-ticaret paketi satan şirketler konusunda da maalesef büyük çoğunluk işini kötü yapan tarafta. Yazıda bahsettiğim konular tabii ki bilimsel bir çalışma değil, fakat yine de tecrübeyle sabit olgulardan oluşuyor.

      Ayrıca milyonlarca lira ciro edip, halen 2 bin TL e-ticaret paketleriyle işletmesini devam ettiren bir şirket varsa, kendi içlerinde ciddi revizyona gitmeleri gerektiğini düşünüyorum.

      İyi çalışmalar

      Enes

      • Toplu Sms dedi ki:

        Merhaba Enes kardeşim ne yazık ki Fatih beyin dediği gibi sana katılmıyorum. Bu yazıyı nasıl yazsam da üst sıralara çıkarabilsem diyip karalama bir yazı olmuş. Bak bu makaleni o kadar uzun yazmışsın.sonuçta bir emek var. isteyen okur istemeyen okumaz. ama senin “hiçbiri” tabirinde olmamalı 😉

      • Erdem dedi ki:

        👍 aynen. Katılıyorum söylediklerinize.
        Peki bu arada başka birşey söylemek istiyorum. Teknik bilgimiz yok, fakat e ticaret yapmak istiyorum. Ki pahalı ama , olaki yazılımı da kendim yaptırdım. Dediğim gibi teknik bilgim bu konularda yok gibi. Yinede başarabilirmiyim. Biliyorum, ucuz etin yahnisi örneğini verdiniz. Fakat yeni başlayan biri olarak , düşük başlama limitinden dolayı, uygun bir yazılım yaptırabilirmiyiz. En azından yol alıncaya kadar. Zaten ilerleyince, tabiki daha da iyi ve profesyonel bir yazılım niye olmasın. Teşekkür ederim.

  5. Yusuf dedi ki:

    yazınızın ilk bölümünde şöyle bir şey yazmışsınız.
    “Çirkin değil mi?

    Bilimsel analizlere girmeden size şunu söylememe izin verin. En beğendiğiniz ve en çok alışveriş yaptığınız sitelerden hangisi bu çirkinlikte?”

    yahu türkiye’nin en çok sipariş alan kitap sitelerinden bir tanesi, neden ısrarla arayüzünü düzeltmiyor. Bakın, benim en çok alışveriş yaptığım site ne halde. http://www.kitapyurdu.com

    bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum.

    • Enes dedi ki:

      Kitap Yurdu’na ben de akıl sır erdiremiyorum açıkcası. İdefix için de aynı durum geçerli. Hatta dayanamayıp İdefix’e email atmıştım bu konuyla ilgili, fakat cevap bile vermediler. Sanırım yaptıkları ciroyu kendi adlarına yeterli görüyorlar, zira başka açıklama bulamıyorum 🙂

      • Asimnesli dedi ki:

        Evet Enes Bey, idefix ve kitap yurdu, yaptikleri cioyu yeterlş goruyor. Bizzat sahipleriyle bu konuda konumuşlugum var :)) Tespitiniz dogru.

        Dedim –
        Bu kadar kazaniyorsunuz “bu nasıl site” yahu. yakışmıyor size.
        -Bu zaten düzeltilmiş hali

        :)))

        eli, ayağıduzgun bir yerli yatirimci dalsa piyasaya, yada yabancı bu ikisi tuzla buz olur 2-3 sene içinde.

    • Uğur Sarak dedi ki:

      Yusuf, sen dedikten sonra kitapyurdu tasarımını değiştirme kararı almış sanırım yeni tasarımı yayında. Yine mükemmel değil ama biraz daha hoş olmuş

  6. Kemal dedi ki:

    Yazınızda kötü tecrübe edindiğiniz 1 firmayı ifşa etmek sureti ile, piyasada işini gerçekten hakkıyla yapmaya çalışan e-ticaret yazılım altyapı sağlayıcılarını zan altında bırakıyorsunuz !

    Türkiyede eticaret nasıl gelişiyor bundan haberiniz varmı? 3-5 adet kupon adı malum eticaret sitesi kendi içerisinde kodladığı bana göre çok yetersiz ancak doğan görünümlü şahinden farksız olan altyapısı ile yüksek cirolar yapıyor diyemi? yoksa eticaret altyapı sağlayıcıları-bankalar-ödeme altyapıları-melek yatırımcılar-vs vs çarkı ile mi?

    Biraz fevri bir yorum yazıyorum evet. Bu işe emek veren insanlar var. Sadece e-ticaret altyapı sağlayıcıları değil, bu firmalarla çalışan bankalar, ödeme sağlayıcıları, bu firmalarda çalışanlar vs vs.. en az 100.000 insanın çalıştığı koskocaman bir sektör.

    Benim yorumumdaki fevrilik, sizin yazınızdaki acımasızlık ile entegre. Sezarın hakkı sezara, tacirnetin paktı tacirnete! (söz konusu kötü örnek tacirnet!)

    • Enes dedi ki:

      Piyasada 100 bin insanın çalıştığını zannetmiyorum e-ticaret yazılımı yapan şirketlerde. Fakat yine de bir sektörde çok kişinin çalışması o sektörün sağladığı ürünlerin kaliteli olduğunu veya ihtiyacınız olan konuda ideal hizmeti sağladıklarını göstermez.

      Siz biber hapı sektöründe kaç kişi çalışıyor biliyor musunuz? Çok. Demek ki bu insanlar işinden olmasın diye kalitesiz ve sağlıksız ürünler piyasada olmaya devam etmeli bu mantıkla.

      Üzgünüm ama eğer gerçekten e-ticaret konusunda bir yerlere gelmek istiyorsanız, e-ticaret paketlerine bağımlı kalamazsınız. Yazımı baştan aşağı okursanız ne dediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

      • Kemal dedi ki:

        Tam olarak anlatamadım zannediyorum. Bu bir ekosistem. E-Ticaret Altyapı sağlayıcılarında 100 bin kişi çalışıyor demedim. Bu ekosisteme dahil olan tüm sektörleri kastettim.

        Yineliyorum. Bir firma ile yaşadığınız kötü tecrübeyi tüm sektöre maledemezsiniz.

        E-Ticaret paketlerine bağımlı kalmak yada kalmamak ile bir yorumda bulunmadım. Yazınızda da böyle bir atıf yok. Genel olarak “e-ticaret altyapı sağlayıcılarının tamamı kötü, dolandırıcı zihniyette” tutumu var. Bu yanlış bu yüzden yorum yazmak istedim.

        Siz bu tutumu değiştirirseniz o zaman e-ticaret paketimi kullanmalı yoksa başarı için ekip kurup yazılım mı geliştirmeli.. bu konuşulabilir. Ancak siz bir firma ile kötü tecrübe yaşayıp bu sektöre gam vuracak bir tablo çizmişsiniz.

        • Zeynep dedi ki:

          Enes Bey tek firma ile sorun yaşayıp doğru bir yazı yazmış, diğer çok iyi bilinen 2 firma daha da kötü (isim belirtmeyeceğim biraz googlelayıp görebilirsiniz), işin mutfağında olan birisi olarak evet paket yazılımlardan çekeceğiniz var. Ha ben sabırlıyım çok fazla bir şey beklemiyorum diyorsanız buyurun paket alın, sonra tecrübelerinizi paylaşın.

  7. Cenk Öztürk dedi ki:

    Açıklamalarınız çok mantıklı. Bende hazır paket yerine özel bir tasarım yaptırmak en mantıklısı be faydalı olanı. Başka bir alternatif wordpress, prestashop, opencart gibi yazılımlar kullanarak kendi tasarımını yapabilmek. Benim zamanım var mesela ikinci seçenek daha anlamlı benim için. Teşekkürler.

  8. dogruaku dedi ki:

    çok kararsızım hangi alt yapıyı nasıl kullansam ne yapsam bilemiyorum opencart kullanıcam galiba

  9. Sevin dedi ki:

    Yazınızı ilgiyle okudum. E-ticaret paketleriyle ilgili yaptığınız genellemeyi doğru bulmuyorum. Özel yazılımcılarla çalışan pek çok arkadaşımızın çektiği sıkıntılar da yazmakla bitmez. Çünkü bizim ülkemizde hizmet sektörü ne yazık duygusallıklarla bezenir. Müşteriyi kaprisli bulan, tahammül edemeyen yazılımcı mı ararsınız, verdiği sözü tutmayıp, müşteriyi kovup aldığı parayı iade etmeyenine, bir çok tecrübe yaşadık. Yani arama motoru aramasına o kadar da güvenilmesin derim ben. Evet özel yazılım firmalarıyla çalışmak çok iyi bir fikir olabilir, iyi referansları olan kurumsallaşmış bir şirket seçip, size özel yazılmış kodların sahipliğini, gelecek yılların giderleri ve hizmetlerini hem bedel, hem süre ve nitelik olarak garanti altına alan bir sözleşme yapılmasını ve daha fazla bütçe ayırmayı başarabiliyorsanız eğer.

    E-ticaret paketlerini uzun yıllardır izliyorum, rekabet olması nedeniyle SEO/SEM alt yapıları, adres biçimlendirmeler, etiketlendirme, fotoğraf kalite, trafik, barındırma hizmetleri, entegrasyonlar, vitrin modülleri, özel tema yükleyebilme imkânları vb. birçok özellik eklenerek giderek iyileşti ve fiyatlar düştü. Bugün çok ünlü markaların bu tür e-ticaret paketleri ile çalıştığını görebilirsiniz. Hem kurumsallaşmış olmaları, hem de pekçok iyi referansları olması nedeniyle, bütçeyi zorlamadan çalışılabilecek iyi e-ticaret paketleri bulmak mümkün. Bu paketlerin referanslarını incelerseniz sizin örneğinizden çok farklı, çok da güzel şablonlar kullanıldığını görebilirsiniz.

    Opencart vb kendi yap programlarından bahseden arkadaşlara da önerim, eğer yazılım konusunda çok deneyimli değillerse kullanmamalarıdır. Zira uzun vadede daha çok zaman ve para harcamalarına neden olabilir. Onun yerine enerjilerini tedarik, satış, pazarlama, SEO/SEM için harcasınlar derim.

    Bu arada e-ticaret paketi şirketleriyle hiçbir organik ve/veya duygusal bağlantım yoktur yanlış anlaşılmak istemem 🙂

  10. çetin çelik dedi ki:

    elinize ağzınıza sağlık Allah yardımcımız olsun el mahkum özel yazılımlar pahalı olduğu için paket devam. seve seve 🙂

  11. ecla dedi ki:

    Eee yani hangi haZir paketi önerirsiniz.zira bir çok girisimcinin özel tasarım yaptırmak gibi bir bütçesi yok ..benim gibi mesela.lütfen söyleyin.hangi firma en iyisi.en az sorunlusu.en çok guveniliri..yardım lütfen

  12. Umit dedi ki:

    Ne diyim kardesim.. Nasıl buldun dersen muzdariben buldum siteni ve yazını..

    malesef öyle.. e-ticaret sitesi ve sistemi iyi bir mekanda en iyi dükkanı tutmak gibidir..

    neticede birçok dükkan vardır.. ama iyi yerde iyi dükkan çok daha iyidir.. (bu alt yapı oluyor) ha birazda dekorasyon yaparsan (tema)
    tadından yenmez.. Eeee biraz da sattıgına güveneceksin (ürünlerin)
    bide tezgahtarın iyi olacak (işletme elemanın & siteni admini)
    sen varya kopar gidersin..

    bizde yazılımcı olarak bir türlü bunu anlatamadık sen baya girmişsin olaya.. bende üstüne biraz kekik nane atayım dedim.

  13. Caner doğru dedi ki:

    Kimse de şunu tercih edin dememiş ama kötünün iyisi de olsa bir isim paylaşırsanız sevinirim. Admin mailimi görüyorsun. Varsa bildiğin güvendiğin bir site tavsiye edersen sevinirim. Kolay gelsin.

  14. Emre dedi ki:

    Yazıları dikkatle okudum. eticaretif gibi firmalar dürüst çalışanlarında adını kirletmişler. arkadaşlar haklıdır..

  15. blojen dedi ki:

    Yazıdan çıkarabildiğim tek şey. hazır sistem almayın kendiniz kodlattırın ! Bunun maliyetini de açsaydınız birşey demeyecektim. Ancak bir sistem yazdırıp tasarlatmak minimum 10bin tl. Küçük işletmelerin e ticarete bir kerede o kadar para gömmeleri çok zor bildiğiniz gibi. Malesef paket sisteme bağımlı kalmak zorunda oluyor.

  16. Mine dedi ki:

    Ne yapacağını bilemeden, o “paket bu paket” diye diye kazanın en büyüğü olan kafam makaleniz ile biraz dan daha fazlaca rahatladı.Teşekkür,çok çok teşekkür ederim.Sayenizde 1500 TL yanında da umutlarımı çöpe atmamış oldum. Benim imkanlarım çok sınırlı, buna rağmen kendime bir yazılım da yaptırmış olsam da bir işe yaramaz. ben en ufak kodlama bilmiyorum.Benim bütün bilgi ve becerim blog ölçeğinde. Öğrenmek için de gerçekten yaşım oldukça ileride. Durum böyle ama inat ve umutla satış yapmaya çalışıyorum. Gitti gidiyor örneği sitelere komisyon listeleme ücreti vitrin ücreti ödemekten de bıktım. Benim derdime derman olacak bir çözüm öneriniz var mı? http://www.abiyeevimiz.com/ üzerinden satış yapmaya çalışıyorum ama site oldukça yavaş açılıyor.Öneriniz için şimdiden teşekkür ederim. Mine

  17. Samet dedi ki:

    Hocam ellerine sağlık bir konu bu kadar net ve güzel anlatılırdı saygılar

  18. Can dedi ki:

    Merhaba yazınızı baştan sona okudum firma olarak e-ticaret sitesi kurmak istiyoruz ve doğal olarak aklımızda paket seçeneği var yazılım demişsiniz ama malum yazılımlar el yakıyor illaki işini çok iyi şekilde yapan firmalar vardır paket satan bunlardan önerebileceğiniz varmı?

    • Gitti dedi ki:

      Yazi pek doğru degil bende dusunuyorum hazir e ticaret sitesi dogala olarak arastiriyorum bu yaziyi okudum yazida verilen baglantida hem n11 gittigidiyor vb. Ünlü siteleri hemde hazir eticaret paketi satan firmalarin referanslarini tek tek tarattim ünlü sitelerin hatalari daha cok çıktı 3 saattir siteleri tariyorum boyle bir sonuc cikmadi isteyenlerde benim gibi yapabilirler..

  19. Emre KILIÇER dedi ki:

    Yazınız için teşekkür ederim. Fakat google da yazılım şirketi arattığım zaman bir sürü firma çıkıyor ve bunlardan birini hangi kritere göre seçeceğimi bilemiyorum. Hangi firma iyidir diye sormayın demişsiniz. Sormuyorum ama en azından bu yazılım firmalarını seçerken hangi kriterlere göre seçmeliyiz ya da bu firmaların uygun seçim olacağını nasıl anlamalıyız bu konuda bilgi verirseniz ya da bir yazı yazarsanız çok makbule geçer. Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.

  20. gizem melek dedi ki:

    Merhaba çok açık ve doğru bir yazı olmuş tebrik ediyorum. Hali hazırda böle paketler satan bir e ticaret firmasında çalışmaktayım ama nasıl çalışanların digital dünya ile alakaları ofisdeki bilgisayarla baglantısı kadar yazılım ve tasarım dünyasından gelmiş biri olarak e ticaret alanı alanında rezalet bir durum var kodlar berbat tasarımdan bahsetmıyorum bile adamlar kendi kuyrugunu yiyen yılan misali.Müşteriyi aptal görüp zaten anlamıyolar deyip baştan savma işler yapılıyor kendimi burdan bir an önce atmak için can atıyorum. He diyeceksiniz ki sen madem biliosun neden değiştirmiosun 15 kişilik ekip bana gelen her işte yyapıyorum ama ne oldu insanlara bu böle olmaz hata yapıosunuz dedim veee booom yılların o nadide çalışanları bana cephe aldı. hiç umrumda olmazda haram lokma yemeye hevesli o kadar insan var ki işinin hakkını vermeyip elindeki işi başkasına paslayıp kenar film izleyenler alim olmuş.

  21. Fatih ŞIVKIN dedi ki:

    Yazı için teşekkürler. Katılmadığım bir nokta var. Paket satan firmalar kurumsal firmalardır. Onlarla muhatap olduğunuzda işinizi bir şekilde yaptırabilirsiniz. Zaten bu işten para kazanıyorsanız 1000-2000 bakılmaz. Ama özel bir şahsa kodlama yaptırırsanız ki- ben zamanında yaptırdım- 1-2 yıl sonra karşınızda muhatap bulamayabiliyorsunuz. Elemanın kabiliyeti de belirli bir seviyede olduğundan yapamayabiliyor da.

  22. araf dedi ki:

    bu yazılanların doğruluk payı oldugu kadar eksik anlatımlarıda var.
    ben kendi tecrübemden size örnek vereyim ben ticimax alt yapısını kullanıyordum 2 yıldır 2. yılımda bana teknik destek ve sunucu parası adı altında 1500 tl aylık ödeme yapmam gerektiğini söylediler , o süreçte işlerimde güzel gidiyordu. ben bunlara neden bu parayı ödeyeyeim diyerekten özel yazılım hazırlatmaya başladım ki özel yazılım ortalama 1 yılda bitiyor bilginize, 50,000 tl gibi bir param harcadım , sistemi özel yazılıma taşıdım , bundan sonra felaketler gelmeye başladı , iyi sunucu kiralamak zorunda kalıdık trafik yüksek diye 600 tl aylık maliyet, yazılımda bi sorun la karşılaştıgınızda çözüm anında olmuyor özel yazılım bu yazılımcıya ulaş müsaştse bi ilgilensin derken hooop patladın , eee hostingten anlamıyon yazılımdan anlamıyon pat gece bi sorun çıktı kime ulaşacan özel yazılım bu sonuçta herkeisn bi hayatı var dimi mantıgı oluyır , yazılımı hazırlatırken gözünden kaçan eksik olursa onu sonradan yaptırmak ölüm.. ver hasıl hazır paketlerde kontrol sende olmasada gece yarısı bile destek almak için arayabilirsin. senin aklına gelemeyen kamoanya modülleri ve raporlamalar zaten içindehazırdır .. he bide şu sorun var özel yazılımda yazılımcı çalıştırmak zorundasın maliyet aylık 4000 tl en az .. benden tavsiye özel yazılıma sakın bulaşmayın gidin aylık 2000 tl verin gerekişrse hazır paketkere sakın özel yazılıma girmeyin çok pişmam olursunuz . mesela ödeme alt yapısında değiişiklik oldu payu kendini güncellledi özel yazılımda bunu yaptırmanız maliyet olacaktır tabi.. vs vs ticarete yeni başlayanlara tavsiyem ticimax tsoft ideası-oft yada dşğerleri kendisine en iyi hangşsş gelirse ondan hazır paket almaları olacaktır

    • İbrahim Demir dedi ki:

      Ben de Ticimax kullanıyorum. En üst paketini kullanıyorum.
      İlk satın alırken satışçıları ne güzel tatlı tatlı anlatıyorlar işte şöyle iyiyiz, böyle makul fiyatlıyız fian

      Sene içerisinde bir çok pazarlama reklam faaliyeti ile sitemizi bir yerlere getirdik, google’da organic aramalarda iyi bir konuma geldik. tam kazanç sağlayacağız… Tak ticimax’in şeytani planı işlemeye başladı.

      Trafik ücreti olarak fahişin de fahişi paralar istemeye başladı.

      Öyleki yeni lisans alsam sıfırdan benden istediği paranın 4’de biri. Yani paketin içindeki trafik hakkımın 4 katı benden para istedi.

      Yaw kardeşim diyorum yeni lisans alayım onu yükleyin. Kabul etmiyorlar. Neymiş sistem müsait değilmiş. Yaw sistemi ben mi yazdım. Yazan sensin zaten. Sen sıfır lisansta yer alan trafiğin aynısını bana yüklemek için nasıl 4 katı para istersin. Ha o da %80 indirimliymiş de bize kıyak geçiyorlarmış !!!

      Şimdi o kadar emek verip siteni bi yere getirmişsin, senin kazancına böyle mantık dışı bi şekilde çökmeye çalışıyorlar. Site sahibi olarak yazılım değiştirsen bi dert kalıp tüm kazancını bunlara versen içim kan ağlıyor.

      Plan belli makul bi ücretle başlasın, bi süre sonra zaten gidemez biz de çökeriz.

  23. Doğan dedi ki:

    2 yıldır e ticaret yazılım firmalarının peşinde koşmaktan işletmemi faaliyete geciremedim . Tici*** idea*** i-maga** ( özel yazılım şirketi yine kiralık sistem )
    Prestashop yazılım kuran paket sistem firmaları ( 3 ayrı firma ) hepsinede özel tasarım çalışması yapıldı ürün ekleme aşamasına dahi geçemedim. 60.bin tl üzeri masraf ettim şimdi doğru yolu buldum 30-35 bin tl arası ödeme yaparak tamamen kendime ait php yazılım dili ile kodlanacak özel tasarım vs hepsi dahil sistem hazirligi icin gorusme yapiyorum calisma 3 ay surecek lakin 2 sene daha ugrasmayacagim tabi tum bu sikinntilardan sonra sistemi devir almadan once yine icimde ki ökte dinmeyecektir siz siz olun paket yazilimmis uzak durun paraya kiyin arkadas yoksa size kiyiyorlar

  24. Savaş dedi ki:

    Bundan bir kaç yıl öncesine kadar dediklerinizin büyük çoğunluğu doğruydu. Fakat son dönemlerde e-ticaret yazılımları da kendilerini geliştirmekte 🙂

  25. ccc dedi ki:

    Benim önerim de şu. Eğer biraz yazılım bilginiz var ise gidin opencart ile ugraşın. Gerçekten iyi bir yazılımcı iseniz kendi eticaret sisteminizi yazın. Yazılım ile alakanız yok ise gidin bir paket yazılım alın.
    Toplamda tek seferde 5-10-20-30-50bine bir eticaret sistemi yazdırıpta onu kullanırım diye düşünmeyin. Sonrasında destek istiyorsanız her ay 4-5binTLi gözden çıkarmalısınız.

  26. Fatma dedi ki:

    E-ticaret’teki başarınız için pazaryeri entegrasyonuna (Trendyol Entegrasyon, N11 Entegrasyon, Gittigidiyor Entegrasyon, Hepsiburada Entegrasyon, AmazonTR Entegrasyon vd.), güvenilir bir sanal mağaza ( Opencart Entegrasyon, Woocommerce Entegrasyon vd.) çözümüne ve stabil çalışan ERP sistemine ihtiyacınız vardır. reybex satınalma, stok, satış, fatura gibi çeşitli fonksiyonları sayesinde tüm e-ticaret sürecinizi kolayca yönetebilirsiniz. Ayrıca otomatik kategori ağaçları oluşturabilir, fiyat, resim, açıklama gibi birçok alanı otomatik güncelleyebilirsiniz. Kargo entegrasyonu ile üretilen takip numarası üretebilir, kargo fişleri oluşturabilirsiniz. e-Ticaret’teki tüm ihtiyaçlarınızı reybex ile karşılayabilirsiniz. Ürünlerinizi ister tek tek ister toplu olarak, isterseniz CSV formatında veya API ile kolayca ekleyerek; resim, varyant, pazaryeri bazlı fiyat, pazaryeri bazlı başlık ve açıklama gibi birçok ürün detayı oluşturarak, ürün stoklarını otomatik olarak yönetirken hızlı teslimat yapabilirsiniz. Toplu fatura, irsaliye üzerinden otomatik fatura özellikleri sayesinde satışta zamandan tasarruf edebilirsiniz. reybex’in kurulum ve kullanımı oldukça basittir.

  27. iş fikirleri dedi ki:

    Kesinlikle Türkiye’de e-ticaret firmalarının yetersiz kaldığını düşünsek de son zamanlarda sanki bir gelişme görüyor gibiyiz. Aslında piyasa büyüdükçe şirketler de o oranla gelişirse başarı kaçınılmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir